Dieta przy Refluksie? 10 Skutecznych porad
16 kwietnia 2024Dieta Ketogeniczna:Co jeść? zasady i przepisy diety Keto
23 października 2024Kilka słów o mnie
Z wykształcenia jestem psychodietetykiem oraz magistrem dietetyki klinicznej. Zamiłowanie do kulinariów i świadomość związków jedzenia ze zdrowiem uzmysłowiły mi, że chcę związać swoje życie zawodowe właśnie z tą dziedziną. Swoje doświadczenie i wiedzę czerpałam nie tylko od wykładowców akademickich, ale także przy okazji praktyk odbywanych w szpitalach. Uczestniczyłam w szkoleniach na temat zaburzeń odżywiania i kompulsywnego objadania oraz w innych ogólnopolskich konferencjach dietetycznych...
Low carb
Dieta low carb – co to jest
Dieta low carb, czyli niskowęglowodanowa, to sposób żywienia oparty na
ograniczeniu spożycia węglowodanów, zwłaszcza tych przetworzonych i wysoko
przetworzonych. Zamiast tego, skupia się na spożywaniu warzyw, mięsa, ryb, jajek,
orzechów i zdrowych tłuszczów. Celem diety low carb jest zmniejszenie ilości
cukru we krwi, co może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.
Jaka dieta w low carb
Dieta low carb może przyjmować różne formy, w zależności od potrzeb i preferencji osoby stosującej ją. Jedną z najpopularniejszych jest dieta ketogeniczna, którapolega na bardzo niskim spożyciu węglowodanów i przekształcaniu tłuszczu w główne źródło energii. Inne warianty diety low carb to dieta paleo, dieta Atkinsa czy dieta Dukana. Każda z nich różni się składem makroskładników i zalecanym poziomem spożycia węglowodanów.
Dla kogo dieta low carb
Dieta low carb może być skutecznym rozwiązaniem dla osób z nadwagą, problemami z insulinoopornością, cukrzycą typu 2, zespołem metabolicznym czy
chcących poprawić swoje zdrowie ogólnie. Ograniczenie węglowodanów może pomóc w utracie wagi, stabilizacji poziomu cukru we krwi, redukcji triglicerydów
oraz poprawie profilu lipidowego. Dieta low carb może być także stosowana przez sportowców, którzy chcą poprawić swoje wyniki i sylwetkę.
Co jeść w czasie diety low carb
W diecie low carb zalecane jest spożywanie warzyw o niskiej zawartości węglowodanów, takich jak sałata, szpinak, brokuły, kalafior, cukinia czy ogórek.
Stosować można także mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona oraz zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, awokado czy olej kokosowy. Zaleca się unikanie
produktów wysoko przetworzonych, wędlin, słodyczy, słodzonych napojów oraz zbóż i produktów zbożowych.
Przeciwwskazania przy diecie low carb
Mimo licznych korzyści zdrowotnych, dieta low carb nie jest odpowiednia dla wszystkich. Osoby cierpiące na choroby nerek, cukrzycę typu 1, zespół jelita
drażliwego, zbyt małą wagę ciała czy kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem diety niskowęglowodanowej. Ograniczenie
węglowodanów może prowadzić do niedoboru składników odżywczych, zwiększonej podatności na infekcje oraz problemów z przewodem pokarmowym.
Dieta low carb, czyli niskowęglowodanowa, może przynieść liczne korzyści zdrowotne, takie jak wspomaganie utraty wagi, poprawa poziomu cukru we krwi oraz wsparcie dla metabolizmu. Ograniczenie spożycia węglowodanów sprzyja także stabilizacji poziomu energii i lepszemu samopoczuciu. Kluczowe jest jednak, aby dieta była odpowiednio zbilansowana i dostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Zawsze warto skonsultować się z dietetykiem przed rozpoczęciem nowego planu żywieniowego.
Pobierz darmowe 3 przepisy z jadłospisu low carb, które, można znaleźć w moim sklepie klinika Diet. Jadłospis został opracowany przez dietetyka klinicznego, specjalizującego się w dietach niskowęglowodanowych.
darmowe 3 przepisy low carb do pobrania
Jeśli potrzebujesz indywidualnego jadłospisu dopasowanego do Twoich potrzeb - kliknij tutaj.
Darmowy ebook z przepisami do pobrania