Pancake fit
Czas przygotowania: 00 min
Kaloryczność: 000 kcal
Pancake z borówkami to cudowne, puszyste placuszki idealne na słodkie śniadanie. W przepisie na pancake dodałam dżem, którym warto posmarować placki. Jeśli nie jesteś fanem dżemu możesz go zamienić na syrop klonowy lub cukier puder zrobiony z ksylitolu. Pancake możesz zjeść na ciepło, ale także na zimno w formie drugiego śniadania na wynos. Borówki nadają dodatkowej słodyczy tym puszystym plackom. Z podanej wyżej ilości produktów usmażysz 6-8 sztuk pancake. Przepis na fit pancake jest szybki i bajecznie prosty. Podane proporcje pozwolą ci usmażyć jedną porcję pancake o kaloryce około 400 kcal. To idealna kaloryka na śniadanie w diecie redukcyjnej lub w diecie dla dziecka.
Przygotowanie
Do pustego, wysokiego naczynia dodaj jajo, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, ksylitol i olej zmiksować razem.Placuszki smażyć na suchej patelni teflonowej formując małe pancake. Pancake smażyć przez kilka minut po obu stronach. Wylewając ciasto na patelnię dodac po kilka borówek do każdego placuszka. Pancake podać z dżemem lub syropem klonowym.
Składniki
- 60g Jajo kurze
- 50g Mąka orkiszowa jasna
- 80ml Mleko 2% tłuszczu
- 15g Ksylitol (3 łyżeczki)
- 50g Borówki świeże lub mrożone
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40g Dżem niskosłodzony (2 łyżeczki)
- 10g Olej rzepakowy
Autor: Marta Urbańska