
Tania sałatka z burakiem
Czas przygotowania: 15 min
Kaloryczność: 430 kcal
Buraki dodają energii i siły. Ale dlaczego? Ze względu na to, iż zawierają substancje, które pobudzają szpik kostny do tworzenia erytrocytów. Krwinki te transportują tlen do tkanek, zaś w przeciwnym kierunku dwutlenek węgla.
Przygotowanie
Kaszę opłukać na sitku i gotować w wodzie w proporcji 1:2.
Kupione buraki wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. W tym czasie ugotować na twardo jajko. Do ugotowanej kaszy dodać buraki,pokrojoną w kostkę fetę, cebulę i podprażone na suchej patelni pestki dyni. Sałatkę polać olejem,octem balsamicznym,dosolić do smaku. Podać z obranym i pokrojonym na ćwiartki jajkiem oraz posypać szczypiorkiem.
Składniki
- 100 g Buraka gotowego (można kupić już ugotowane i obrane)
- 50 g Sera typu Feta 12%
- 30 g Cebuli
- 10 g Pestek dyni
- 10 g Oleju rzepakowego
- 10 g Octu balsamicznego
- Sól
- Pieprz
- Szczypiorek

Autor: Marta Urbańska