Pomarańczowe naleśniki
Czas przygotowania: 20 min
Kaloryczność: 620 kcal
Przygotowanie
Ciasto na naleśniki: Wszystkie składniki wymieszać i smażyć naleśniki na posmarowanej olejem rozgrzanej patelni.
Słodki farsz:Wszystkie składniki wymieszać, posmarować naleśniki i złożyć w prostokąty, tak aby wszystkie boki były zamknięte. Podsmażyć na patelni.
Polewa pomarańczowa:Wycisnąć sok z pomarańczy i umieścić w rondelku. Dodać mąkę oraz ksylitol i wymieszać trzepaczką. Gotować do momentu aż masa zgęstnieje (do kisielu można dodać również kawałki pomarańczy i otartą skórkę z pomarańczy).
Naleśniki przełożyć do pojemnika i oblać polewą z kisielu.
Składniki
- 75 g Mąka orkiszowa jasna
- 0,5 łyżki Mąki ziemniaczanej
- 1 szt Jajo
- 0,5 szklanka Wody
- 6 łyżeczek Ksylitol
- 150 g Twaróg chudy
- 1 łyżka Jogurt naturalny
- 0,5 szt Pomarańcza
Autor: Marta Urbańska