
Barszcz czerwony
Czas przygotowania: 00 min
Kaloryczność: 539 kcal
Buraki dodają energii i siły. Ale dlaczego? Ze względu na to, iż zawierają substancje, które pobudzają szpik kostny do tworzenia erytrocytów. Krwinki te transportują tlen do tkanek, zaś w przeciwnym kierunku dwutlenek węgla.
Przygotowanie
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić w garnku na oleju.
Dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i mięso. Zalać wodą, gotować razem ok. 20-25 minut. Następnie do zupy dodać pokrojone w małą kostkę buraki i ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Mięso wyjąć z zupy. Pokroić w plastry i ułożyć na zupie. Posypać posiekaną natką.
Składniki
- 200 g buraka
- 150 g włoszczyzny pokrojonej w paski (produkt mrożony)
- ½ kostki bulionowej
- 50 g cebuli
- 10 g oleju rzepakowego
- 10 g ksylitolu
- 150 g piersi z kurczaka
- czosnek
- sok z cytryny
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, natka pietruszki

Autor: Marta Urbańska