
Pierogi z kapustą i grzybami
Czas przygotowania: 00 min
Kaloryczność: 000 kcal
Przygotowanie
Na poczatku namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 2-3h. Zalej grzyby woda tak, żeby je przykryła. Kapustę gotuj dolewając do niej wodę z namoczonych już grzybów. Do kapusty dodad ziele, liśc i pieprz oraz pokrojine grzyby, gotuj wszystko na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając,aż kapusta będzie miękka. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.
Do miski wsyp mąke i dodaj do niej odrobinę soli. Do tak przygotowanej mąki dolewaj stopniowo wode, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiaj obiema rekoma, aż zrobi się sprężyste. Przełóż ciasto na stolnice, rozwałkuj i wytnij koła np. szklanką. Na środek przygotowanych kółek nakładaj farsz i sklej boki ciasta. Pierogi wrzuć do gotującej się wody, zmiejsz ogień i gotuj kilka- kilkanaśćie minut, do czasu aż pierogi wypłyną na wierzch garnka. Pierogi możesz podać z olejem i szczypiorkiem.
Składniki
- 130 g mąki orkiszowej ciemnje lub jasnej
- ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
- ½ łyżki oleju rzepakowego
- 150 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 300g Kapusty kiszonej
- 50g Grzyby suszone
- Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz

Autor: Marta Urbańska