Szpinakowy łosoś z makaronem
Czas przygotowania: 15 min
Kaloryczność: 500 kcal
Szpinakowy łosoś to szybki i zdorwy obiad w 15 min. Składa się tylkoz trzech głownych składników dzięki czemu zaoszczędzisz czas. Łosoś to świetne źródło kwasów omega-3, które mają działanie przciw zapalne, doskonałe zwłaszcza u pacjentó z atopowym zapaleniem skóry czy częstymi przeziębieniami. Pomaga także zmniejszyć za wysoki lipidogram. Pamietaj jednak , że ze względu na zawartość metali ciękich w tej rybie, jedz ją maksymalnie raz na tydzień.
Smaczneg!
Przygotowanie
Łososia posolić, owinąć w sreberko i piec w temperaturze 150 stopni przez 30 min. Pod koniec poeczenia odwinąć rybę, aby wierzch ryby się przypiekł, a ryba odparowała. Szpinak umyć i zblanszować. Na patelni rozgrzać olej, dodac przeciśniety przez praskę czosnek, dodać odcedzony spzonak, doprawić go starta gałką muszkatołową ora solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente. Podać ze szponakiem i rybą udekorowaną świeżym tymiankiem.
Składniki
- 120 g Łosoś świezy
- 60 g Makaron penne z mąki durum
- 10 g oleju rzepakowego
- świeży szpinak baby (3 garście)
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz, świezy tymianek
Autor: Marta Urbańska