
Fritatta ze szparagami
Czas przygotowania: 00 min
Kaloryczność: 165 kcal
Szparagi to..wiosna! Szparagi to nowalijki :) Szparagi to fajne sezonowe warzywo. Zawierają inulinę - czyli prebiotyk, który zapewnia prawidłowy wzrost twojej flory bakeryjnej. Zjedz szparagi a twój brzuszek ci za to podziękuję. Jeśli jesteś kobietą planującą ciąże , jedzenie szparagów powoże Ci uytrzymać prawidłowy poziom kwasu foliowego;)
Przygotowanie
Formę wysmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Indyka,cebulę i czosnek pokrój w kostkę.Szparagi złam, w miejscu gdzie się łamią, obierz (jeśli są już "statsze").
Główki szparagów pozostaw w całości. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek, i indyka. Po kilku minutach dodaj szparagi i smaż całość jeszcze przed 6-8 min. Jaja i serki zmiksuj. Do tartownicy wlej najpierw połowę masy serowej, dodaj składniki z patelni ( wyjmij przed główki szparagow) i dodaj do masy serowej. Tak przygotowaną masę dalej pozostałą masą serowo- jajeczną.
Fritate piecz 20- 25 min. Gotowe :)
Jedź ja zimno lub na ciepło.
Tartę podziel na 8 kawałkow- 1 kawałek to 165 kcal ;) tylko!!!!
Składniki
- 5 jaj Kurzych
- 1 opakowanie Ricotty
- 1 pęczek szparagów (500g)
- 2 cebule
- 100g Inyk wędzony (np.Pikok, Lidl)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła do posmarowania blachy
- Serek kanapkowy do 5% tłuszczu (np. Naturek)
- 1 ząbek czosnku

Autor: Marta Urbańska