
Sypana szarlotka z cynamonem
Czas przygotowania: 70 min
Kaloryczność: 218 kcal
Przygotowanie
Przygotowanie:
- Wymieszaj kaszę mannę, mąkę orkiszową, ksylitol oraz 2 łyżeczki cynamonu.
- Jabłka obierz i pokrój w kawałki. Następnie wymieszaj je z pozostałą 1 łyżeczką cynamonu.
- Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp 1/3 mieszanki suchych składników.
- Na tę warstwę równomiernie rozłóż połowę jabłek.
- Posyp jabłka połową pozostałej mieszanki suchych składników.
- Wyłóż drugą warstwę jabłek, a na nią wysyp resztę mieszanki.
- Na wierzchu ułóż plastry masła, tak aby przykrywały całe ciasto.
- Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około godzinę, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Składniki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki orkiszowej ciemnej
- ½ szklanki ksylitolu
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1-1,5 kg jabłek
- 50 g masła

Autor: Marta Urbańska


