Chleb dla Insulinoopornych
Czas przygotowania: 90 min wraz z pieczeniem
Kaloryczność: 180 kcal -porcja
Przygotowanie:
Sposób przygotowania:
1.Wyłóż formę papierem do pieczenia.
2.Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
3.W jednej misce wymieszaj wszystkie suche ziarna. (słonecznik, siemię, orzechy, płatki,chia, babkę oraz sól).
4.W drugiej misce wymieszaj roztopiony tłuszcz,wodę i syrop klonowy.
5.Połącz składniki z obu misek i wymieszaj.
6.masę przełóż do keksówki i mocno ugnieć z góry ręką i pozostaw na blacie na co najmniej 2 h lub całą noc.
7.Piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach przez 20 min.
8.Następnie wyjąć chleb z formy pociągając za papier.
9.Piec chleb w samym papierze jeszcze od 30 do 50 min.
10.Sprawdź czy chleb jest upieczony ostukując go od spodu.Powinien wydawać głuchy dźwięk.
Składniki
- 135g Ziarna słonecznika
- 145g Płatków owsianych
- 90g Siemienia lnianego
- 65g Migdałów lub orzechów laskowych (ub innych)
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki łupin nasion babki jajowatej
- 3 łyżki masła
- 350ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu lub stewii czy ksylitolu
Autor: Marta Urbańska