Fit jednoporcjowy knoppers
Czas przygotowania: 35 min
Kaloryczność: 200 kcal
Sposób przygotowania:
Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i wystudzić. jogurt i mleko w proszku zmiksować przy użyciu blendera żyrafy. Dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać masę.
Gotową masę wylać na spód naczynia, w którym przygotowany zostanie deser.
Schować do lodówki na czas przygotowania karmelu.
Karmel:
Erytrytol z odrobiną wody umieścić w rondelku i podgrzać, cały czas mieszając do uzyskania dość gęstej masy w kolorze karmelu. Na koniec wymieszać z masłem orzechowym. Wystudzić i wyłożyć na masę śmietankową.
Przygotować polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę podgrzać do rozpuszczenia się. Gotową polewą oblać górę deseru.
W naczyniu umieścić po kolei wszystkie warstwy.
Składniki
- 60g Jogurt naturalny
- 10g Erytrol
- 5g Masło orzechowe
- 8g Czekolada deserowa (1 kostka)
- 5g Żelatyna
- 10g Mleko w proszku odtłuszczone
- 10g Miód pszczeli
Autor: Marta Urbańska