Jaglanka z jabłkiem i cynamonem
Czas przygotowania: 00 min
Kaloryczność: 486 kcal
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych rodzajów kasz. Nie zawiera glutenu dlatego polecana jest dla osób z jego nietolerancją. Dostarcza dużych ilości witaminy E
i lecytyny, która pozytywnie wpływa na pamięć.
Nasza propozycja posiada 486 kcal.
Przygotowanie
Kaszę wsypać na gęste sitko i kilkakrotnie przepłukać zimna wodą, następnie przelać wrzątkiem.
Wsypać do gotującego się mleka w proporcji 1:2,5. Gotować pod przykryciem około 10-20 minut, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Przed płukaniem kaszę można również uprażyć na suchej patelni. Na talerzu do jaglanki dodać pokroje jabłko i posypać słonecznikiem i cynamonem.
Smacznego!
Składniki
- 50g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka 2%
- 200 g jabłka
- 10 g pestek słonecznika
Autor: Marta Urbańska