Budyniowe placuszki
Czas przygotowania: 15 min
Kaloryczność: 290 kcal
Placuszki orkiszowe polecają się na leniwe śniadania lub szybki, pudełkowy lunch do pracy i szkoły. Te placuszki to samo dobro. Mąka orkoszowa zawiera (jako jedyna) niezbędne kwasy tłuszczowe, które chronią nasze serce i pomagła utrzymać sprawność umysłu. Serek skyr to świetne żródło białka o niskiej zawartości tłuszczu. Owoce jagodowe chronoa nas przed chorobami nowotworowymi a ksylitol jest przeciwbakteryjny i pomaga utrzymać nasze jelita w zdrowiu.
Samo zdrowie i do tego przepyszne!
Przygotowanie
Wszystkie składniki oprócz owoców dokładnie ze soba wymieszaj. Rozgrzej teflonową patelnie i rozlej ciasto formując małe placuszki. Ciasto powinno być dość gęstę. W razie potrzeby dodaj więcje mąki. Można smażyć placuszki pod przykryciem. Gotowe danie podać z ulubionymi owocami i zblendowaną łyżeczką ksylitolu.
Składniki
- 60g Mąka orkiszowa jasna
- 2 jaja kurze
- 1 łyzka ksylitolu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 150 g Serek skyr naturalny
- 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g Ulubione owoce
Autor: Marta Urbańska