Leniwe orkiszowe z cynamonem
Czas przygotowania: 00 min
Kaloryczność: 000 kcal
Leniwe skąpane w cynamonie. Już czuje ten zapach. Banalnie prosty przepis zapewni Ci dawkę słodyczy i przyjemności. Pycha! Leniwe to świetny pomysł na piątkowy obiad lub lunch. Zmieniając kilka produktów możesz cieszyć się tradycyjnym smakiem nawet podczas odchudzania. Mąka orkiszowa to źródło omega-3 a ksylitol to dawka zdowej słodyczy z mniejszą ilością kalori. Koniecznie spróbuj tych leniwych i oznacz Kinikę Diet na fb lub instagramie.
Podany przepis to dwie porcje.
Przygotowanie
Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem. Do twaróg dodać jajko. Masę dobrze wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę,sól i ksylitol. Całą masę znowu dobrze wymieszać i wyrobić krótko w rękach. W tym czasie zagotować wodę w garnku. Przygotowane ciasto przekroić na dwie części. Każdą część rolować aż powstanie podłużny wałek. Każdy wałek pokroić na małe kawałki (najlepiej pod kątem). Przygotowane kluski wrzucić do wrzącej wody i gotować kilka minut aż kluski wypłyną i będą miękkie. Kluski podać z roztopiony masłem i cynamonem.
Składniki
- 250g Twaróg chudy
- 60g Jajo kurze 1szt
- 80g Mąka orkiszowa jasna
- 10g Ksylitol
- Szczypta soli
- Mąka do posypania stolnicy
- 5g Cynamon
- 20g Masło klarowane
Autor: Marta Urbańska