Fit gołąbki
Czas przygotowania: 60 min
Kaloryczność: 550 kcal
Fit gołąbki z ryżem. Te gołąbki to kompromis pomiędzy domowym, pysznym obiadem i zachowaniem nisko kalorycznego posiłku. Moje Fit gołąbki z kaszą manną oraz pieczarkami nie rozpadaja się podczas gotowania i są bajecznie proste w przygotowaniu. Za sprawą jaja i kaszy manny farsz jest ścisły i nie wypada z gotujących się gołąbków. Dietetyczne gołąbki podaję zawsze z warzywnym sosem bez niepotrzebnych zagęszczaczy jak np. mąka czy śmietana. Dzięki temu danie jest lekkie i fit, a smakuje jak u babci.
Przygotowanie
Liście kapusty umyć i zblanszować we wrzątku lub polać kapustę wrzątkiem i po chwili oderwać liście. Liście kapusty powinny być już miękkie, co ułatwi zawijanie gołąbków. Przepis jest bardzo prosty i szybki.
Do dużej miski włozyć mięso mielone, pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę. Po wymieszaniu tych produktów dodać ryż, mannę, jajko oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Na przygotowane wcześniej liście kapusty nakładać gotowy farsz wielkości łyżki stołowej. Gołąbki zawijać i podsmażyć na suchej patelni tak, aby je zamknąć.
Podsmażone gołąbki delikatnie wrzucić do gotującej się, wrzącej wody. Fit gołąbnki gotować przez 30 min na małym ogniu.Ugotowane gołąbki wyjąć na talerz. Wodę po gotujących się gołąbkach (1/3 garnka) odlać do mniejszego radelka, dołożyć warzywa i gotować,aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania warzywa i bulion zblendować, dodać tabasco.
Fit gołąbki z ryżem i pieczarkami podać z warzywnym sosem. Posyp je natka pietruszki i serwuj swoim bliskim.
Składniki
- 150g Mieso mielone z piersi kurczaka
- 60g Jajo kurze całer (1szt)
- 60g Pieczarki
- 30g Ryż basmati lub brązowy
- 30g Kasza manna
- 30g Cebula (1szt mała)
- kilka liści kapusty białej, włoskiej lub pekińskiej
- pietruszka, natka
- sól, pieprz, papryka wedzona, papryka ostra
- sos: marchew, pietruszka, seler, tabasco
Autor: Marta Urbańska